Återskapad data från trasig hårddisk (ST1000LM024)

ST1000LM024 är en mekanisk hårddisk som återfinns från både Samsung och Seagate. Typiskt är att de plötsligt slutar fungera, ibland hör man inte ens att disken snurrar. Det beror på att läshuvudet gått sönder och kilar fast i disken, inte sällan med fysiska skador och repor som följd.

Denna disken var på 1TB och på disken fanns alla familjebilder. Jag lider verkligen med alla er som råkar ut för detta, och i dessa lägen brukar jag göra precis allt jag kan för att få tillbaka hela eller åtminstonde, delar av datan. Tyvärr var denna disken så pass skadad efter att armen kilat fast att inte hela disken kunde återskapas, men 7000 bilder och filmer är alltid något, förhoppningsvis en liten tröst. Trots att inte allt kunde återskapas är detta ändå ett av de bättre ärendena. Ibland är disken så pass repig att ingenting kunnat räddas.

Det är i dessa lägen man ger den lilla extra tiden för att säkerställa att man gjort allt i sin makt.

Så alla där ute, ta backup. Kopiera över allt viktigt på minst två hårddiskar. Gärna fler! Två NAS-enheter på två olika platser är bra. En nas med minst två diskar klonas mellan varann, om en rasar så finns en disk kvar. Om enheten istället förstörs i blixtnedslag, så har du din andra NAS på annan plats (helst på annan ort).

Ingenting av det jag gör är hemligheter. Vill du testa själv så är det bara att slå en signal och dryfta tankarna. Jag delar gärna med mig av metoder och erfarenheter.

Det som gjordes var

  • En stunds jagande för att få tag i likadan kompatibel disk
  • Byte av läsarm
  • En tredje donatordisk jag hade hemma hade ett moderkort som var kompatibelt
  • Skapad image av diskens läsbara delar
  • Återskapad data från skapade image-filer. Ca 20 imagefiler togs

Skadad ST1000LM024