Reparation/nollställning Biltema 27-1402100 elcykelbatteri, går inte att ladda - Mörk fakta!

Denna reparation lämnar mig med allvar och irritation. Jag undrar verkligen vilket samhälle vi lever i. Medborgarna förbjuds använda plastsugrör och får betala extra för punktbeskattade plastpåsar som inte ens är gjorda av plast (sockerrör!), samtidigt som företag integrerar mjukvara som främjar ett slit-och-släng-samhälle.

OBS! Det är inte endast Biltemas batterier man hittat denna funktionen på, flera stora kända märken har samma beteende där man kan nollställa det misstänkta åldrandet.

Källor

Vill du veta om ditt batteri är drabbat?
Batteridoktorn har sammanställt en gedigen lista över batterier i sin prislista
https://batteridoktorn.se/priser/

Nypris för Biltema 27-1402100: Cirka 5000 kr

Bakgrund

En kund kom in med ett elcykelbatteri som inte gick att ladda. Vid felsökning visade det sig att battericellerna hade bra spänning. Enligt kunden har batteriet använts mycket sparsamt och är daterat 2019-12-11. Senast batteriet fungerade var för flera år sedan, uppskattningsvis mellan 2021-2022.

Reparation/Nollställning av misstänkt planerat åldrande

Kundens batteri öppnades, nollställdes och kunde därefter laddas och användas igen.

Batteridoktorns Rapport 2019 om Planerat Åldrande

Jag mindes ett klipp jag såg på YouTube för flera år sedan från Batteridoktorn. Batteridoktorn identifierade batterier med misstänkt planerat åldrande och sökte svar från Biltema, samt flera andra tillverkare med samma fenomen. Biltema hävdar att ingen sådan funktion finns. Genom en enkel åtgärd, där man kortsluter GND och REST-pinnarna i batteriet, kan man nollställa klockan och ge användaren tre nya år av cykelglädje. Därefter slutar batteriet plötsligt att ladda igen. Vad tror ni att detta beror på?

Bilder från Kundens Biltema Elcykelbatteri 27-1402100

Oavsett vad försäljare och tillverkare säger kan batteriet ibland återställas. Som i detta fallet, batteriet blev som nytt igen.