Långsam dator med dålig funktion

En dator som är extremt långsam med fel som att filer inte går att kopiera eller att mail aldrig skickas.

Om datorn har en gammal mekanisk hårddisk som är äldre än 10 år, då är det inte helt ovanligt att det är hårddisken som börjar ge upp för gott. Det börjar med att dom blir långsammare över tid, tills datorn en dag inte går att starta längre. Detta ger ofta en lång rad med märkliga följdfel, där ofta en gammal mekanisk hårddisk är orsaken.

I detta fallet kunde vi klona hårddisken och på så vis behålla allt precis som det var utan att behöva installera om någonting. Men hade vi väntat ett år till skulle troligtvis hårddisken gått sönder helt och datan varit svår att få tillbaka.

Trots att kloningsprocessen är relativt enkel med rätt hårdvara, så tog det ändå sin tid. Nästan 10 timmar fick hårddisken jobba före all data fanns säkrad på en SSD-hårddisk.

Det skall nämnas att denna kloningsprocessen är riskabel på hårddiskar i dåligt skick. När man klonar disken sveper man över hela hårddiskens utrymme, kluster för kluster. Om disken är på väg att gå sönder, då finns risken att detta är vad som krävs för att hugga sista spiken.

Så före man börjar, då är det klokt att säkra upp och ta backup på det som är viktigt. Ett operativsystem kan alltid installeras om, medan familjebilder från tidigt 1900-tal är lite viktigare.

Det går att rädda ibland att rädda datan, men processen är både dyr och tidskrävande.